Två pärlor av Chimamanda Ngozi Adichie

Alla borde vara feminister och Brev till en nybliven förälder är två fina texter av Chimamanda Ngozi Adichie som passar väl till teman som feminism och könsroller. Den första texten är ursprungligen ett populärt TED-talk där hon utgår från sin syn på feminism. ” Vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda. Vi måste även uppfostra våra söner annorlunda” är ett uttalande som speglar innehållet. Talet delades ut i bokform till gymnasieelever 2015. Den fungerar utmärkt som både inspiration och som källa till paneldebatter, argumenterande tal och debattartiklar. Den andra texten är ett brev till en väninna som precis blivit mamma till en dotter. Texten lyfter fram viktiga budskap till vår kommande generation. ” Säg aldrig till henne att hon ska eller inte ska göra något ’eftersom du är flicka’ ” Adichie är född i Nigeria och anses vara en av Afrikas främsta författare. Hennes mest kända romaner är En halv gul sol och Americanah.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *