Litterära personer möts i rollspel

Vid flera tillfällen och i olika kurser har jag genomfört rollspel där olika litterära personer möter varandra och ibland kändisar men nu senast även personal från skolan. Varje gång – en succé! Eleverna delas in i olika grupper. De får sedan varsitt ”manus” där det framkommer vilka personer som kommer att mötas (se exempel). Det är alltid kopplat till något verk som eleverna har arbetat med. Ibland har det avslutat momentet litteraturhistoria. Det är eleverna helt fritt att fantisera ihop en handling bara alla är aktiva. Ingen får spela en sten eller träd. De får 20 minuter på sig att prata ihop sig och dela ut rollerna. Sedan har de 5 minuter till sitt rollspel. Rekvisita får de hämta från klassrummet. En elev kom inflygande som Harry Potter med hjälp av en sopkvast! Det är viktigt att eleverna inte får för lång tid att förbereda sig för då skapas prestationsångest för vissa elever. Nu har alla samma förutsättningar och inget nedskrivet manus att träna på.

Exempel på rollspel: kungsfageln-rollspel    larkan-rollspel   imspr-rollspel

Bilder från årets rollspel
24 y

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *