Pappan och havet (Tove Jansson)

pappan-och-havet

”En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig.”  sidan 7
Första meningen i Pappan och havet fångar i ett nötskal hur tufft  Muminpappan har det med sin mansroll. Han vill så gärna vara behövd och beskydda sin familj som inte behöver beskydd. På gymnasiets litteraturkurs har jag använt inledningen i Pappan och havet när vii ska öva på att göra en genusanalys.

Förslag på arbetsgång:
+Lärarhögläsning av inledningen, eleverna följer med i egen bok. Sedan får eleverna gruppvis närstudera karaktärerna ur ett genusperspektiv med hjälp av några frågor. Eleverna får stödfrågor och uppmuntras att ta med citat eller exempel i sin analys.
+Återsamling i storgrupp där varje grupp redovisar vad de har kommit fram till om muminmamman, lilla My, muminpappan och mumintrollet. Elevernas iakttagelser
synliggörs på tavlan och blir en bra start för samtal kring könsrollerna i Pappan och havet.

Reflektioner
Eleverna fångas av muminfamiljens karaktärer och utifrån deras olika könsroller gör eleverna enkelt kopplingar till vårt nutida samhälle. Det blir engagerade samtal om hur begränsade könsroller kan vara och om hur olika mäns och kvinnors handlingar bedöms.

Den mångbottnade boken Pappan och havet är en inspirerande ingång till Tove Janssons muminvärld och passar bra att läsas högt på alla stadier. När vi läst inledningen gemensamt på gymnasiet blir många elever så fängslade att de läser klart boken på egen hand.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *