Svetlana Aleksijevitj: De sista vittnena, Kriget har inget kvinnligt ansikte, Zinkpojkar, Bön för Tjernobyl

de-sista-vittnena-solo-for-barnrostkriget-har-inget-kvinnligt-ansiktezinkpojkarbon-for-tjernobyl

Svetlana Aleksijevitj har i sina oerhört starka böcker gett röst åt de människor som aldrig finns med i de officiella historieskrivningarna. Deras berättelser är fruktansvärda att ta del av men skapar samtidigt en närhet till det förflutna och till det allmänmänskliga där vi alla kan känna igen oss i allas vår längtan efter trygghet och kärlek. Väl lärarutvalda berättelser ur böckerna passar mycket bra att ta in i ämnena historia, samhällskunskap svenska eller ämnesövergripande samarbeten.
I boken De sista vittnena berättar barn om de fasanfulla ögonblick då andra världskriget slog deras trygga barndom  i spillror.
I boken Kriget har inget kvinnligt ansikte möter vi  kvinnliga soldater som stred i Röda Armen sida vid sida med männen under andra världskriget. Deras berättelser ger oss en unik inblick i krigets fasor och hur kvinnor betraktas under och efter kriget.
Boken Zinkpojkar visar med sina starka berättelser från överlevande eller anhöriga till de som deltog i Sovjets invasion av Afghanistan på krigets totala meningslöshet.
I boken Bön för Tjernobyl får vi en skrämmande inblick i vilka fasansfulla konsekvenser Sovjetunionens auktoritära styre fick för den enskilda människan när katastrofen är ett faktum.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *