Svarta stjärnor av Stig och Mamma dör aldrig av Castillon

Två fina noveller, Svarta stjärnor (ur Den andra verkligheten) och Mamma dör aldrig (ur Insekt), som fungerat mycket bra som ämnesövergripande läsning på Vård och omsorgsprogrammet. Svarta stjärnor handlar om en deprimerad mamma och hennes dotter på 12 år. Snart är det julfirande med släkten med allt vad det innebär. Den tar upp hur det är att leva med psykisk ohälsa men även att vara den som står bredvid, som anhörig. Mamma dör aldrig handlar om en dotter som inte vill ta till sig att mamma lider av demens trots att vi som läsare ser det så tydligt. Hon kan inte heller inse att mamma är på väg att somna in. Inte ens när doktorn sluter hennes ögon. Eleverna har haft mycket fina samtal kring novellerna där de har kopplat mycket till sina egna erfarenheter från praktik/jobb. Just anhörigas dilemman att acceptera att någon är sjuk är en verklighet som de kommer att stå inför i sitt blivande arbete och någonting som de ofta vill ventilera. Novellerna ger dem verktyg till att våga lyfta dessa svåra frågor. Eleverna fick arbeta med bildanalys som utgångspunkt till samtalen om Svarta stjärnor, vilket blev mycket lyckat. Nyfiken? Se länk

svarta-stjarnor

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *