En helt vanlig familj (Edvardsson) – klassernas absoluta favorit!

Varje gång jag läst Mattias Edvardssons roman En helt vanlig familj med en hel klass har det direkt kommit spontana kommentarer som: ”Maria, det är ju sådana här böcker vi ska läsa i skolan! ”, ”Den här boken var inte ens jobbig att läsa”, ”Visst ska vi ha boksamtal idag?” och ”Den här är ju så bra så man vill bara fortsätta”. Både tjejer och killar med helt olika läsvanor på gymnasiet har med engagemang och läslust verkligen tagit till sig denna berättelse.

Det handlar om en helt vanlig familj: pappa Adam (präst), dottern Stella (19 år) och mamma Ulrika (advokat). Amina – Stellas bästa vän – är också nära familjen och finns med genom hela berättelsen. Det börjar med Stellas födelsedag och hennes planer att åka utomlands – men allt vänds upp och ner när plötsligt Stella misstänks för mord.

Romanen är indelad i tre delar: Faderns, Dotterns och Mammans berättelse där de var för sig får ge sin syn på händelser, relationer, funderingar och minnen. Vad har hänt? Är Stella skyldig? Hur kunde det bli så här? Hur kände hon Chris – mordoffret? Hur kommer Stellas föräldrar att hantera detta trauma? Vad händer med människor när deras närmaste råkar illa ut och vad är vi beredda att offra för att skydda någon?

Eleverna fick ett strikt lässchema (uppdelat efter de tre delarna). Ibland skrev de läslogg och diskuterade i mindre grupper med en avslutande helklassdiskussion. Ibland fick de gott om lästid med läsloggsskrivande i slutet av lektionen. Ibland fick de samla på sig egna frågor till nästa samtal, välja ut några scener eller några citat att kommentera. Sen hade vi ett avslutande boksamtal (Vi skrev tillsammans upp diskussionsfrågor på tavlan) och en skrivuppgift (se bifogade länkar).

Nu kommer snart serien En helt vanlig familj att ha premiär på Netflix – gissa om eleverna är nyfikna! Som lärare är det både kul att romanen blir filmatiserad – men också lite tråkigt för då blir det inte lika självklart att läsa boken. Men det får gå ändå! Tänk nytt!

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *