Filmen (Lapidus)

Den här berättelsen har jag arbetat med i åk.1 på SA och den fungerar bra både med killar och tjejer. Filmen är första novellen i Jens Lapidus novellsamling Mamma försökte. Ett brottmål, en advokat, en häktad klient, ett barn, en mobiltelefon. Advokaten har sitt jobb men även sin egen familj och sitt privatliv i tankarna, vilket varvas genom hans egna tankar berättelsen igenom.. Är Cenneth verkligen skyldig till misshandel av sin sambos son Wilgot? Är jag verkligen närvarande när jag är tillsammans med mina egna barn? Detta är frågor som advokaten brottas med och att det sedan är en film som blir viktig i bevisföringen kan vi förstå utifrån novellens titel – Filmen.mamma-forsokte

Exempel på frågor:

filmen-lapidus

 

Förvandlingen (Franz Kafka)

Förvandlingen av Franz Kafka upphör aldrig att fascinera. Bokens många tolkningsmöjligheter öppnar för engagerade boksamtal där eleverna diskuterar och funderar kring både innehåll och form. När de också får formulera egna frågor lär de sig mer om vad man kan diskutera, analysera och tolka i en text.

ladda-ned forvandlingen-lattlast

 

Diskussionsfrågor: Förvandlingen

En oväntad vänskap av Abdel Sellou och Philippe Pozzo Di Borgo

97891756716801-404x6009789173873864_200x_en-ovantad-vanskap_pocket

Vi använde båda böckerna, originalet och den lättlästa versionen.Böckerna är mycket uppskattade på Språkintroduktionen,de berör och inspirerar till spännande samtal. Att se filmen tillsammans lockar till många skratt.
Efter avslutad läsning fick eleverna lektionstid för att förbereda redovisningen. Eleverna fick välja mellan följande redovisningssätt:
1.Skriva en dikt  2.Spela teater 3.Göra en sång  4.Måla en bild 5.Göra en PowerPoint  6.Egen idé
Elevernas engagemang inför redovisningar var stort och applåderna starka när grupperna redovisade.
Bilder från bokredovisningarna,teater och sång:

skarmklipphomayonskarmklippaz

Gemensam muntlig utvärdering på tavlan efter elevernas redovisningar:
muntlig-gemensam-utvardering-redovisningar-en-ovantad-vanskap
Elevtankar i storgrupp på tavlan utifrån En oväntad vänskap:
elevtankar-i-storgrupp-pa-tavlan-utifran-en-ovantad-vanskap
Förslag till samtalsfrågor:
en-ovantad-vanskap-boksamtalsfragor

 

 

Det går an av Almqvist (LL-version)

97891878317201-405x600Den alldeles utmärkta lättlästa versionen av Det går an läste vi med eleverna på Språkintroduktionen år 7-9. Många intressanta diskussioner och jämförelser mellan Sveriges 1800-tal och deras länders dåtid och nutid framför allt när det gäller kvinnosynen! Nästan hela boken läste eleverna högt i turvisa dialoger, vilket gav stor aktivitet och engagemang. Språket blev inte ett hinder för de allra lässvagaste utan alla kunde och ville läsa högt. Boken avslutades med en livlig debatt: Brinna eller vinna! där vi spelade teater i form av TV-sänd debatt. Succé! Dagen efter fick eleverna skriva en argumenterande text med debatten som modell.
Se länk: argumenterande-text

Eleverna fick använda Venn-diagram för att jämföra Sverige i början av 1800-talet med sina egna länder i nutid. Likheterna mellan hur Sveriges kvinnor hade det då och hur till exempel Afghanistans kvinnor har det idag blev väldigt tydlig.

Den utvalde av Louis Lowry

ladda-ned-1ladda-ned-29789127140349_small_den-utvalde

Boken Den utvalde är en en dystopi som kryper in under skinnet med kuslig precision. Allt det som verkar vara så bra från början förvandlas snart till en mardröm. För  eleverna på Språkintroduktionen var dystopier en helt ny bekantskap som  väckte många spännande tankar.
Vill du se förslag på frågor efter läsningen så följ länken:den-utvalde-av-lois-lowry

Ingen du känner av Christina Wahldén

29681246_o_3I boken Ingen du känner blir Fatma bortgift på sommarlovet efter nian. Elever på Språkintroduktionen  berörs starkt av boken och och många elever kan göra kopplingar till sin egen kultur och eget liv. Boken fungerade också bra att läsa tillsammans med  elever i årskurs ett på gymnasiet för att sedan ha gemensamma boksamtal.
Här hittar förslag på frågor att diskutera efter läsningen:
ingen-du-kannersamtalsfragorsamarbete-sa-1-och-sprakintroduktionen

 

 

Litterära personer möts i rollspel

Vid flera tillfällen och i olika kurser har jag genomfört rollspel där olika litterära personer möter varandra och ibland kändisar men nu senast även personal från skolan. Varje gång – en succé! Eleverna delas in i olika grupper. De får sedan varsitt ”manus” där det framkommer vilka personer som kommer att mötas (se exempel). Det är alltid kopplat till något verk som eleverna har arbetat med. Ibland har det avslutat momentet litteraturhistoria. Det är eleverna helt fritt att fantisera ihop en handling bara alla är aktiva. Ingen får spela en sten eller träd. De får 20 minuter på sig att prata ihop sig och dela ut rollerna. Sedan har de 5 minuter till sitt rollspel. Rekvisita får de hämta från klassrummet. En elev kom inflygande som Harry Potter med hjälp av en sopkvast! Det är viktigt att eleverna inte får för lång tid att förbereda sig för då skapas prestationsångest för vissa elever. Nu har alla samma förutsättningar och inget nedskrivet manus att träna på.

Exempel på rollspel: kungsfageln-rollspel    larkan-rollspel   imspr-rollspel

Bilder från årets rollspel
24 y

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf, Det går an Carl Jonas Love Almqvist och Othello av William Shakespeare

På språkintroduktionen läste vi de tre klassikerna Herr Arnes penningar, Det går an och Othello. Efter gemensam läsning och boksamtal kring de olika texterna fick eleverna gruppvis jämföra böckerna med hjälp av Venn-diagram. Följ länken om du vill se en sammanställning av elevernas jämförelser. Venn-diagram har varit mycket uppskattat och användbart i arbetet kring skönlitteratur i alla våra olika grupper.

910010746897891878317201-405x600

tre-klassiker-moter-sprakintroduktionens-elever-i-venndiagram

Två boktitlar-gemensamma boksamtal i mixade grupper

9789170530944 pojken

På Språkintroduktionen sammanstrålade elever som dels var på olika språknivåer och som dels läst två olika böcker i gemensamma boksamtal. Böckerna var  Anne Franks dagbok (lättläst) och Pojken i randig pyjamas av John Boyne. Eleverna fick under läsningen  fokusera på att närläsa personerna i så kallade listor som de förde anteckningar i. Nyfiken på listorna? Följ länkarna lista-person-anne-frank och narlasa-personer-randig-pyjamas

När läsningen var avslutad möttes eleverna i boksamtal där båda boktitlarna fanns representerade. Eleverna hade hade med sig sina anteckningar från läsningen till samtalet. Grupperna bestämdes av lärarna och eleverna valde en samtalsledare och sekreterare. En elev fick vara teknikansvarig och spela in samtalen. Eleverna fick samtalsfrågor där en uppgift var att gemensamt hitta likheter och olikheter mellan de båda böckerna med hjälp av Venn-diagram. Om du vill se hur uppgiftspapperet såg ut så följ länken:
gruppredovisning-av-anne-franks-dagbok-och-pojken-i-randig-pyjamas

 

 

Skärseld av Simon Stranger

skarseld

Norska tonårstjejen Emilie och flyktingpojken Samuel från Ghana möts av en slump i semesterparadiset Kanarieöarna. Ett möte som omkullkastar och förändrar deras liv. En bok som älskas av våra elever och som har hög grad av igenkänningsfaktor. Ämnen som anorexi, flykt, icke-människor och icke samhällen synliggörs.
Förslag på arbetsgång:skarseld